Mit mond a tudomány a szklerózis multiplexről?

630
HOZZÁSZÓLÁS:

A szklerózis multiplex (a továbbiakban SM) az idegrendszer legkülönbözőbb helyein jelentkező gyulladásos autoimmun betegség. A gyulladás hatására károsodik, roncsolódik az agysejteket és a gerincvelő sejtjeit védő velőshüvely.

Az SM kórképe röviden így írható le: Mint autoimmun betegségnél, a szervezet saját sejtjeit/szöveteit támadja meg. Tévedésből a támadások áldozatául az ún. myelinhüvely esik. (zsírsav -és fehérjetartalom szempontjából gazdag anyag, az idegrostokat szigeteli). A myelinhüvely károsodása, gyulladása vezet az idegrostok károsodásához. Végeredményképpen több területen (multiplex) hegesedés (szklerózis) alakul ki. Idővel jelentősen sérülhet az izom-ideg koordináció, az érzékelés, hiszen optimális ingerületátvitelről már nem beszélhetünk.

Az SM kiszámíthatatlan betegség, súlyossága megjósolhatatlan. Többek között ezért is áll a tudomány középpontjában. A következőkben az elmúlt években született számos tudományos kutatás eredménye közül 3 jelentősnek mondhatót ismertetünk meg Önnel:

1. Egyes kutatók  arra a következtetésre jutottak, hogy a SM kifejlődése a szervezetben lévő szükséges zsírsav mennyiségétől függ. SM esetén kevés a szervezetben az Omega-3.

Ez az igen komoly betegség a kialakulásának kezdeti szakaszában különbözőképpen nyilvánul meg: izom, érzéki, látó, vesztibuláris, húgy- és nemi szervi rendellenességek formájában. A betegség kétharmada 20 és 40 év közötti korban alakul ki (50 év felett ritkábban). A nőknél valamivel gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál (6:4).

A megfigyelések meggyőzően alátámasztották, hogy a kis mennyiségű telített zsírokat és a nagy mennyiségű sokszorosan telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend (diéta) képes megállítani a SM fejlődését. Az ‘Oregon Health and Science University szakemberei állítják, hogy az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak pótlása segíthet javítani a SM-ben szenvedő betegek állapotát. Ajánlották a a halolaj fogyasztását, vagy a hal gyakori szerepeltetését az étrendünkben.

2. A ‘University College London‘ (UCL) és az ‘Edinburghi Egyetem‘ kutatói arra az álláspontra jutottak, hogy a manapság emberek milliói által szedett antidepresszánsok, neurológiai és szívgyógyászati gyógyszerek között akad olyan, amely valóban hatékony lehet a SM kezelésében. >>> Egy 400 főt érintő vizsgálat során a magas vérnyomás kezelésére használt amilorid –, az antidepresszáns fluoxetin –, valamint az idegrendszeri rendellenességekre felírt riluzol kapcsán mutatták ki, hogy a készítmények idegsejtvédő hatását.

3. A rochesteri ‘Mayo Klinika’ (Minnesota, USA) kutató az SM okozta visszafordíthatatlannak hitt idegkárosodást az aptamer nevezetű módosított DNS-sel kísérelték meg visszafordítani. A 2012-ben publikált tanulmányban összegezték, hogy a myelinhüvely regenerálódásának a megindulását tapasztalták, illetve egy lehetséges újfajta terápiás eljárásról írtak. 

630
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]